Blogga om inredning


Inredning är ett brett ämne som intresserar många, och det är därför inte förvånande att det finns mängder av inredningsbloggar med olika inriktningar. Flera av bloggarna drivs av inredningsdesigners, där bloggen kan sägas vara en del av deras marknadsföring. För att blogga om inredning behöver man dock inte vara inredningsdesigner eller ha någon särskild utbildning alls – det räcker att man har ett starkt intresse för inredning och en egen inredningsstil som andra tycker är estetiskt tilltalande. En viktig del av en inredningsblogg är nämligen att lägga upp bilder på ens egna inredningslösningar, och på möbler och dekorationer man köpt till hemmet. Många börjar blogga i samband med ett särskilt projekt, till exempel en renovering, och använder då bloggen som ett sätt att dokumentera processen. Det kan både vara ett sätt att själv tydligt få se projektets utveckling, och före- och efterbilder, och ett sätt att locka läsare till bloggen – en anledning till att inredningsbloggar är så populära är ju att läsarna söker inspiration till sina egna projekt. Om du håller på med en badrumsrenovering i Stockholm, och känner att du behöver mer än bara inspiration, kan du kontakta Svenskelitebygg.se som kan hjälpa till med renoveringen.

Vad kan man då skriva om på en inredningsblogg? Något som karakteriserar de flesta inredningsbloggar är, så som nämndes ovan, många bilder på bloggarens eget hem och inredning. Även detta tjänar till att ge läsarna inspiration till sådant de kan göra i sina egna hem. Tillsammans med bilderna brukar bloggaren också ge en beskrivning av var sakerna är inhandlade.

En typ av inlägg som tangerar detta är de som kan beskrivas som trendspaning, då bloggaren har tittat på det kommande (eller nuvarande) utbudet i inredningsbutiker och siat om kommande trender inom inredning. Det kan handla om allt från färgskalor till särskilda teman, till exempel ananastemat som ju var trendigt för inte så länge sedan.

Många inredningsbloggar innehåller också tips och beskrivningar på saker man enkelt kan göra själv i hemmet, till exempel att tejpa ett rutmönster över breda vaser för att enklare kunna göra blomsterarrangemang, eller hur man gör en ljuslykta av en glasburk. Sådana DIY-tips uppskattas av de flesta läsare.

Alla inredningsbloggar får ju en mer eller mindre nischad inriktning tack vare bloggarens personliga inredningsstil, men det går också att ha en mer uttalad inriktning på sin blogg. Vissa bloggare inreder till exempel i retrostil, och riktar därför in sig på att handla möbler second hand, på att beskriva hur man gör loppisfynd och på bilder på inredning från 1950-, 1960- eller 1970-talet (eller tidigare årtionden). Andra anlägger ett miljöperspektiv på sin inredningsblogg, och skriver om hållbara material, naturmaterial, plastbantning, energisnåla glödlampor och andra relaterade ämnen. Huruvida man vill nischa sin blogg på detta sätt eller inte beror helt enkelt på om man själv har intresse för retrostilen eller för miljöfrågor.

istartups