Att starta en blogg


 

Det första man behöver fundera på innan dess att man startar en blogg är förstås vad den ska handla om. Har du ett budskap som du vill förmedla? Är det något särskilt som du är bra på, som inte alla kan? Är din livssituation speciell? Har du en intressant bakgrund, som många kan identifiera sig med? Det är vettigt att plocka fram papper och penna och verkligen fundera igenom vad bloggen skulle handla om. I förlängningen, hur mycket finns det att skriva om det ämne du valt? Går det att skriva om det med jämna mellanrum, det vill säga finns det utrymme för en mängd olika inlägg? Att enbart skriva vad man gjort med familjen i helgen räcker inte långt, om man inte skulle råka vara en känd person förstås.

De flesta har dock något att säga och vi är alla särskilt duktiga på något. Det gäller bara att komma på vad detta “något” är och det kanske vi inte inser sådär på direkten. Fråga gärna någon i din närhet, så kanske du har svaret där. Det är alltid bra att ta hjälp av andra, tveka inte att fråga runt i din bekantskapskrets – det vill säga de som verkligen känner dig – och prata med familj och släkt. De kanske kan identifiera vad du är särskilt bra på och därmed komma på vad som ska vara den röda tråden i din blogg.

Ett tips är att skriva om något som många kan identifiera sig med, eller där du kan komma med lösningar på olika problem som andra kan tänkas ha. Har du exempelvis en blogg om IT och programmering, kan du ha många följare om du kontinuerligt erbjuder olika lösningar på vanliga problem man som programmerare kan stöta på. Eller också kan det helt enkelt vara så att du visar i en sorts följetong hur man på bästa sätt bygger en altan, eller en lekstuga. Använd dina kunskaper och dela med dig av dessa; det är precis detta som får en blogg att bli extra intressant och värdefull för läsarna. Kom dock ihåg att inte hitta på det du skriver. Detta kommer alltid fram förr eller senare och då kommer du framstå som lite av en bedragare. Alltså, var sanningsenlig och var inte rädd att erkänna när det är något du inte är säker på.

istartups