Att blogga om sina barn


”Mammabloggen” är ett numera välkänt fenomen – bloggar där mammor skriver om sina graviditeter och om livet med barn. Det kan kännas naturligt att det på sådana bloggar förekommer bilder på barnen i familjen, och att mammorna skriver om sina barn, men just detta har blivit ämne för debatt: är det egentligen okej att man som förälder lägger upp bilder på sitt barn och skriver om dem på internet?

En av motståndarna till detta fenomen är barnpsykologen Margit Ekenbark. Hon påpekar att det som man skriver på internet kommer att finnas kvar för alltid, varför man måste tänka på att inte bara skriva sådant på bloggen som känns bra i stunden, utan också tänka på hur det kommer att kännas för ens barn när de är äldre, och ser vad som skrivits om dem.

Hur ska man då göra om man vill respektera sina barns integritet, men ändå blogga om livet som mamma? En enkel ståndpunkt att ta är till exempel att man inte skriver ut barnens hela namn (utan bara exempelvis första bokstaven) och inte lägger upp några bilder på barnen på bloggen. Det finns gott om andra saker man kan ta bilder på för att visa livet som förälder, utan att för den sakens skull ha barnen med i bild – leksaker utspridda på golvet, nya kläder man köpt till barnen, bilder på hur man lagar barnens mat, bilder på dekorationerna från det senaste barnkalaset (till exempel från Barnkalaset.se)… Kort sagt går det att driva en mammablogg med både intressant innehåll och snygga bilder, samtidigt som man håller sina barns identiteter utanför internet.

istartups